• Veilig en verantwoord rijden, ECOdrive draagt bij aan uw duurzame bedrijfsreputatie
  • Duurzaam partnership voor veilige mobiliteit en beheerst rijgedrag
  • “Het Nieuwe Rijden” implementeren, ECOdrive ontzorgt
  • Duurzaam brandstofgebruik, voor uw en onze omgeving
  • ECOdrive laat ons met de techniek van morgen vandaag al groener rijden
  • ECOdrive, de beste totaaloplossing voor voertuigtoepassingen voor bouw- en werkverkeer
  • Een lagere schadelast, lager aantal schadegevallen en minder onderhoud, ECOdrive helpt u
  • ECOdrive maakt efficiency, kostenbesparing en duurzaam ondernemen in één mogelijk
  • Duurzaam mobiliteitsmanagement door veilig- en uitstoot bewust wagenparkbeleid met ECOdrive

26-01-2012 - Beter wegontwerp voorkomt bermongeval


LEIDSCHENDAM - Veel zogenoemde bermongevallen kunnen worden voorkomen als het wegontwerp wordt aangepast.

Daarbij gaat het onder meer om ruimere of beter aangekondigde bochten en het plaatsen van bomen of andere obstakels op grotere afstand of veilig afgeschermd. Dat maakte de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV donderdag bekend.

Jaarlijks zijn er 200 verkeersdoden te betreuren door bermongevallen en raken 1100 mensen ernstig gewond. De meeste bermongevallen gebeuren op 80 kilometerwegen. Vaak zijn het eenzijdige ongevallen, waarbij een weggebruiker van de weg raakt.

Afleiding
In 25 procent van de gevallen speelt afleiding een rol, vooral bij jongeren die alleen in de auto zitten. Bij 20 procent is er sprake van bepaalde weersomstandigheden of speelt de toestand van de weg een rol. Verder zijn verkeerde inschatting, schrikreacties en in mindere mate alcohol en vermoeidheid oorzaken.

Zeeland
De SWOV baseerde zich op eigen onderzoek van 86 bermongevallen, waarvan 59 in Zeeland. Het onderzoek gebeurde aan de hand van reconstructies, inspecties van locaties en gesprekken met onder anderen betrokken automobilisten.

Het verkeersinstituut constateerde dat bij ongevallen waarbij de automobilist uit de bocht is gevlogen, de bochten vaak (te) scherp zijn. Ze zouden beter moeten worden afgebakend. Ook ribbels aan de kanten van de weg zouden kunnen helpen.

Verder kunnen technische maatregelen in het voertuig bermongevallen helpen voorkomen. De SWOV denkt aan een intelligente snelheidsadapter (ISA) voor jonge beginnende automobilisten, elektronische stabiliteitscontrole (ESC), slimmere gordels en airbags.
Banner ECOdrive